Over mindfulness

Mindfulness is simpelweg je volledig bewust zijn van het huidige moment. Het wordt vaak gedefinieerd als ‘aandacht geven aan het moment, zonder te oordelen’. We leven een groot deel van ons leven op de automatische piloot, zonder echt bewust te zijn van het moment waarin we zijn. Vaak leven we in ons hoofd en zijn we bezig met iets wat al voorbij is, of iets wat in de toekomst ligt.

 

Stel je bent naar je werk aan het fietsen, waarschijnlijk ben je dan in gedachten ergens anders, misschien al met je werk bezig of misschien denk je aan iets wat die ochtend of de dag ervoor gebeurd is. Je merkt niet echt op dat je fiets, ziet de omgeving niet echt, geniet niet van de zon of de lichaamsbeweging en mist zo het moment. Door je aandacht op het ‘nu’ te richten, kun je bewust ervaren wat er op dat moment is.

 

Het bewust leven in het moment zonder te oordelen, betekent dat je je oordeel over wat er in het moment speelt opschort. Je merkt bijvoorbeeld simpelweg op dat je stress hebt, zonder te oordelen dat het slecht is wat je voelt of dat jij niet voldoet.

 

Toch is mindfulness geen passieve levenshouding. Sterker: door in het moment te leven en op te merken wat er gebeurt, kun je bewuster genieten, goede keuzes maken en voor jezelf zorgen.
Als je bijvoorbeeld pijn in je nek voelt of stress bewust opmerkt, kun je daarna beter bepalen wat je wilt of nodig hebt.
Misschien doe je even een oefening om je schouders los te maken, of neem je een pauze, of vraag je hulp.