Acceptance and Commitment Training (vervolg op mindfulness)

 

“ACT helpt je een bewust en waardevol leven te leiden, door je te leren omgaan met onaangename gevoelens, een gezonde afstand te nemen van negatieve gedachten (Acceptance), remmingen weg te nemen, en je te richten op wat écht belangrijk is in jouw leven (Commitment)”.

Deze training is gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy, Mindfulness en Compassie. Waar Mindfulness focust op kunnen ‘zijn’ met wat er is, richt ACT zich op het in beweging komen vanuit waarden. Compassie voegt hier wijsheid en goede zelfzorg aan toe. 

  • Je krijgt meer ruimte door het relativeren van gedachten en kunnen toelaten van lastige gevoelens
  • Je staat stil bij je kwaliteiten en belangrijke waarden in je leven
  • Met meer flexibiliteit ga je concreet aan de slag vanuit die waarden
  • Met zelfzorg en moed maak je keuzes voor een gezond en inspirerend leven

ACT wordt succesvol gebruikt bij de behandeling van chronische pijn, depressie en angst. Maar de uitgangspunten zijn ook heel bruikbaar voor persoonlijke ontwikkeling, zingeving en voluit leven.

Kerngedachte van ACT is dat verzet tegen het onvermijdelijke ten koste gaat van levensgeluk.
Hoe meer je probeert negatieve gevoelens eronder te houden, hoe sterker ze worden. ACT helpt om emoties te accepteren en er op een gezonde manier mee om te gaan. Je leert om een zachtaardige houding aan te nemen t.o.v. alles wat je denkt, voelt en ervaart.

Je leert om je te richten op zaken die je kunt beïnvloeden (zoals je eigen houding en gedrag), in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn (zoals emoties, gedachten en lichamelijke sensaties). Hierdoor is er meer ruimte en energie om je te richten op de dingen die je werkelijk belangrijk vindt in het leven (waarden)

Inhoud van de training:

Na aanmelding maken we een afspraak voor kennismaking. Daarna gaan we in 4 bijeenkomsten aan de slag met het inspirerende lesmateriaal. We doen meditatieve, praktische en speelse oefeningen, waarmee je de zes zuilen van ACT leert kennen en toepassen. Ook thuis ga je verder met gevarieerde opdrachten. De training vraagt om je nieuwsgierigheid, tijd en bereidheid om nieuwe dingen uit te proberen. Dit natuurlijk binnen jouw eigen grenzen en mogelijkheden.

ACT= wordt dit najaar ook aangeboden in de vorm van individuele consulten. Deze bestaan uit minimaal 6 bijeenkomsten van 1 uur (maximaal 8.)