Het MBSR & ACT programma


“Dingen veranderen niet, je verandert je manier van kijken”.

Dit programma heeft raakvlakken met mindfulness based counseling. Tijdens het MBSR & ACT programma wordt vooral gebruik gemaakt van technieken uit de Mindfulness Based Stress Reduction en Acceptance and Commitment Therapy.

Mindfulness oftewel aandachtig zijn, is het tegenovergestelde van leven op de automatische piloot. Je komt dichterbij je gevoel, zonder erover te oordelen of er direct gevolg aan te geven. Je aanvaardt de situatie zoals die is en creëert zo ruimte om problemen van een andere kant te bekijken. Door dit proces te trainen, leef je intenser en kun je tegelijkertijd makkelijker ontspannen. 

Acceptance and Commitment Therapy (kortweg ACT) is een derde generatie gedragstherapie die cliënten helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen (Acceptance), zodat men kan blijven investeren in de dingen die ze écht belangrijk vinden (Commitment).

ACT is gestoeld op zes zuilen: 
* Mindfulness: in contact komen met het hier en nu. * Acceptatie: het actief uitnodigen van vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden. * Defusie: loskomen van je gedachten, zodat deze je minder snel zullen raken. * Zelf als context: een andere, meer flexibele relatie met jezelf creëren. * Waarden: ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven. * Toegewijde actie: dingen gaan ondernemen op basis van je waarden.

Gezamenlijk zorgen de oefeningen en metaforen uit deze zes zuilen voor meer psychologische flexibiliteit. Hierdoor kun je beter omgaan met de grillen van het leven, en zul je sneller geneigd zijn om de dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn. MBSR & ACT zijn erkend als evidence based therapy voor o.a. angst, spanning-, depressiviteit en chronische (pijn)klachten. 

Chronisch ziek of (pijn) klachten

Chronisch ziek zijn of (pijn) klachten ervaren heeft een enorme impact op je leven. Er wordt continu van je gevraagd om er rekening mee te houden. Sommige dingen lukken niet meer of je moet je steeds een beetje meer aanpassen. Het MBSR en ACT programma geeft je handvatten om hier mee om te gaan. Eigenlijk door het verkrijgen van inzicht, maar ook door het op een zorgzame manier leren voelen waar je grenzen liggen. We zijn vaak geneigd om over deze grenzen heen te gaan, waardoor we iedere keer weer worden terug gefloten. Naast het leven met aandacht draagt het MBSR en ACT programma er ook aan bij dat je naast de mindere en pijnlijke ervaringen ook de leuke en mooie dingen op kunt merken, zodat er meer balans ontstaat.

Mindfulness Centrum Panningen biedt vanaf januari 2020 een 4 of 8 weeks MBSR/ ACT programma aan.  (De 4 weekse als vervolg op een mindfulness traject.)
Voor meer informatie over de inhoud
 van het programma kun je gebruik maken van een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.

Het MBSR/ ACT programma wordt aangeboden, wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering onder alternatieve zorg. Het traject bestaat uit 4 of 8 sessies van 2 uur, inclusief audiobestanden om thuis mee te oefenen. Locatie: Steenbakkersstraat 70 in Panningen.

Specifieke voorwaarden:
Na aanmelding en inlevering van het intakeverslag is jouw deelname definitief en jouw plek gereserveerd. Tevens ben je akkoord met het aantal sessies en verplicht je je tot betaling van het totaal bedrag. Data van het 4 of 8 weeks programma zijn altijd vooraf bekend op deze website. Gelieve daarom vóóraf eerst de data te checken. Mocht je door overmacht verhindert zijn tijdens een groepssessie, dan mag je éénmalig een sessie, individueel inhalen. Hier wordt een kleine vergoeding voor gevraagd van € 15,=. 

Let wel: het MBSR en ACT programma is geen vervanging van medische behandeling. Het is goed om pijnklachten altijd eerst medisch goed te laten onderzoeken en waar mogelijk te behandelen. 

Aanmelden: mfcentrump@ziggo.nl
Vergoeding mogelijk vanuit de aanvullende verzekering, afhankelijk van je polis. Informeer er bij ons naar of je hiervoor in aanmerking komt.